Οι μεταβολές του περιβάλλοντος ως δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα – Ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, ως δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα μίλησε σήμερα Τρίτη 2/4/2024, ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Αγγελόπουλος ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο της παρουσίασής του στους συμμετέχοντες της ημερίδας, παρουσίασε δεδομένα τα οποία καταδεικνύουν πως η παραγωγή σιταριού, ρυζιού, αραβόσιτου και σόγιας, σε συνάρτηση με τη συγκομισθείσα έκταση, δεν τεκμαίρουν πρόβλεψη για σημαντική μείωση της μελλοντικής φυτικής παραγωγής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. «Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να εφησυχαστούμε και θα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις, προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Αγγελόπουλος ενδεικτικά ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας και καλλιέργειας ποικιλιών με ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις από τις κλιματικές αλλαγές, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των λιπασμάτων και του νερού, η κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών δικτύων και η υλοποίηση έργων βελτίωσης των εδαφών που στοχεύουν στη συγκράτηση νερού και στην αποστράγγιση. Ο Πρύτανης του

ΔΙ.ΠΑ.Ε. δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη κατασκευής και συντήρησης των αγροτικών δρόμων, την προμήθεια σύγχρονου γεωργικού εξοπλισμού που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, και φυσικά, την καταγραφή και παρακολούθηση των μεταβολών των κλιματικών και καιρικών δεδομένων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. υλοποιούνται ήδη 100 επιστημονικά και ερευνητικά έργα, με προσανατολισμό τη διερεύνηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Υπογράμμισε τέλος ότι «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων με προσανατολισμό τις μεταβολές του περιβάλλοντος και την προσαρμογή της γεωργίας σε αυτές».