To Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ανήκει στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και διαθέτει πενταετές Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Το Τμήμα έχει παράδοση εκπαίδευσης και έρευνας στον κλάδο των τροφίμων που ξεπερνά τα 40 χρόνια και δέχεται κάθε χρόνο 130 προπτυχιακούς και 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Οι φοιτητές/τριες με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αποκτούν δεξιότητες του Τεχνολόγου-Επιστήμονα τροφίμων όπως αναφέρονται στη βάση ESCO της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τα επαγγέλματα με κωδικούς 2145.1.4 και 3111.3 και επαγγελματικά δικαιώματα όπως περιγράφονται στο προσοντολόγιο του δημοσίου (ΠΔ 85_ΦΕΚ 222/τΑ’/17-12-2022).
Οι άρτια καταρτισμένοι απόφοιτοι του, στελεχώνουν με επιτυχία την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, δημόσιους φορείς και ελεγκτικές αρχές (ΕΦΕΤ, υπηρεσίες υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.), εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων, μελετητικά γραφεία, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας ISO, ερευνητικά κέντρα, εκπαίδευση και δημόσιους φορείς, ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων λειτουργούν τρία θεσμοθετημένα ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, με τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ του Τμήματος και των μελών του Εργαστηριακού και Τεχνικού Προσωπικού.
- Εργαστήριο Ανάλυσης, Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
- Εργαστήριο Τεχνολογιών Προστασίας Περιβάλλοντος και Αξιοποίησης Παραπροϊόντων Τροφίμων
- Βιομηχανικό Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος με τίτλο «Ποιότητα, Παραγωγή και Διοίκηση στη Βιομηχανία Τροφίμων», έχει αξιολογηθεί με άριστα και πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ και δέχεται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών.
Το ΠΜΣ έχει ως αντικείμενο την παροχή προωθημένων γνώσεων και δεξιοτήτων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, στα επιστημονικά πεδία της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που έχουν σχέση με τη διοίκηση μονάδων παραγωγής τροφίμων, τη διασφάλιση ποιότητας και την ορθολογική οργάνωση της παραγωγής τους σε βιομηχανική κλίμακα.
Στο ΠΜΣ αναλύονται και εξειδικεύονται οι μέθοδοι, τα συστήματα και οι πρακτικές που διασφαλίζουν την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, με αποτελεσματική διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας και ελαχιστοποίηση του οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.
Πρόγραμμα σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών σε μορφή PDΠροσωπικό
Όνομα | Επικοινωνία | Ειδικότητα | Ερευνητικά Ενδιαφέροντα |
Γεωργιάδης Νικόλαος Αναπλ. Καθηγητής |
2310-013914 geotro@food.teithe.gr | Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD | Φυσικοχημεία συστημάτων αμύλου. Οσμωτική αφυδάτωση. Λυοφιλίωση. |
Γούλας Αθανάσιος Επίκουρος Καθηγητής | 2310-013909 agoulas@food.teithe.gr | Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, PhD | Μελέτη και ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής νέων λειτουργικών τροφίμων |
Δημητρέλη Γεωργία Επίκουρη Καθηγήτρια |
2310-013886 dimitrel@food.teithe.gr | Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD | Ρεολογία τροφίμων. Ανάπτυξη νέων γαλακτοκομικών προϊόντων. Χαρακτηρισμός πολυσακχαριτών. Μορφολογία και ρεολογία συστημάτων πρωτεϊνών γάλακτος-λιποσφαιρίων-πολυσακχαριτών. |
Εφραιμίδης Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών |
2310-013356 nikefr@food.teithe.gr | Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc | |
Ζουμάκης Νικόλαος Καθηγητής |
2310-013978 2310-013979 envatm@gen.teithe.gr |
Φυσικός, PhD | Προσομοίωση φυσικών διεργασιών. Μαθηματικές μέθοδοι φυσικής. |
Θωμάρεϊς Απόστολος Καθηγητής |
2310-013887 athomar@food.teithe.gr | Γεωπόνος, DEA, PhD | Ρεολογικές και θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων. Απομόνωση και χρήση ενζύμων. Οργανοληπτικός έλεγχος. Συστήματα διασφάλισης ποιότητας. |
Ιμσιρίδου Αναστασία Καθηγήτρια |
2310-013381 imsiri@otenet.gr |
Βιολόγος, PhD | Πληθυσμιακή Γενετική. Γενετική μελέτη υδρόβιων οργανισμών. Γενετική διάκριση υδρόβιων οργανισμών. Βιοπληροφορική. |
Καλογιάννη Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια |
2310-013907 2310-013897 elekalo@food.teithe.gr |
Τεχνολόγος Τροφίμων, DEA, PhD | Φυσικοχημικές μεταβολές κατά το τηγάνισμα. Τεχνικές προσδιορισμού αλλοίωσης λαδιών. Μελέτη διεπιφανειών λαδιού-νερού. |
Καπνιστή Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια |
2310-013269 chem_labor@yahoo.gr | Χημικός, PhD | Σύνθεση και χαρακτηρισμός προσροφητικών υλικών. Μελέτη προσρόφησης ραδιονουκλιδίων και βαρέων μετάλλων. Σύνθεση συμπλόκων ενώσεων. Ανάλυση τροφίμων. Τεχνολογία Υλικών. |
Καραγεωργίου Βασίλειος Επίκουρος Καθηγητής |
2310-013906 vkarageorgiou@food.teithe.gr | Χημικός Μηχανικός, PhD | Βιοϋλικά. Μεταφορά φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών. Μηχανική ιστών. Νανοτεχνολογία. |
Κουλούρης Aλέξανδρος Καθηγητής |
2310-013576 akoul@food.teithe.gr |
Χημικός Μηχανικός, MSCEP, PhD | Μηχανική συστημάτων διεργασιών. Μέθοδοι και εργαλεία σχεδιασμού, μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού. |
Λυκοτραφίτη Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια |
2310-013800 likotraf@food.teithe.gr | Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD | Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συνβιοτικά. Αντιμικροβιακές ουσίες και τρόποι αναστολής της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα. |
Μωρίκη Αμαλία Καθηγήτρια |
2310-013372 moriki@aqua.teithe.gr |
Χημικός, PhD | Ποιότητα νερών, υδατική ρύπανση, βιογεωχημικοί κύκλοι στο θαλάσσιο περιβάλλον. |
Παπαγεωργίου Μαρία Καθηγήτρια |
2310-013775 mariapapage@food.teithe.gr | Χημικός, PhD | Δομή και λειτουργικές ιδιότητες συστατικών των σπόρων. Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων σιτηρών. Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τεχνολογία παρασκευής άρτου και ζυμαρικών. |
Παπαστεργιάδης Ευθύμιος Αναπληρωτής Καθηγητής |
2310-013306 efspa@food.teithe.gr | Χημικός, PhD | Τεχνολογία και χαρακτηρισμός υλικών. Συσκευασία τροφίμων. Επεξεργασία και αξιοποίηση παραπροϊόντων. Ηλεκτρονιακή Μικροσκοπία (SEM EDS). Περίθλαση ακτίνων Χ (XRD). |
Πετρίδης Δημήτριος Καθηγητής |
2310-013917 petridis@food.teithe.gr | Κτηνίατρος, PhD | Τεχνικές πειραματισμού σε δεδομένα βιομηχανίας τροφίμων. Βελτιστοποίηση παραγωγικών μονάδων. Ανάπτυξη νέων προϊόντων. |
Ραφαηλίδης Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής |
2310-013371 rafael@food.teithe.gr |
Χημικός, MSc, PhD | Ρεολογία τροφίμων. Φυσικοχημεία αμύλου. Θερμή εξώθηση συστημάτων αμύλου. |
Ρήγας Παντελής Καθηγητής |
rigas@aqua.teithe.gr | Χημικός, PhD | |
Ριτζούλης Χρήστος Καθηγητής |
2310-013379 critzou@food.teithe.gr | Χημικός, MSc, PhD | Υδροκολλοειδή. Γαλακτώματα. Νανοτεχνολογία τροφίμων. Κολλοειδή συστήματα κατά την επεξεργασία και χώνευση των τροφίμων. |
Σαμαράς Πέτρος Καθηγητής |
2310-013474 samaras@food.teithe.gr |
Χημικός Μηχανικός, PhD | Ποιότητα και τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων. Επεξεργασία ιλύος. |
ΕΔΙΠ | |||
Βούλτσιος Δημήτριος | 2310-013901 vultsios@food.teithe.gr |
Μηχανικός Αυτοματισμού, ΜΔΕ Τεχνολογίας Τροφίμων | |
Κόκκαλης Αθανάσιος | 2310-013354 tkokalis@food.teithe.gr |
Τεχνολόγος Τροφίμων, ΜΔΕ Περιβάλλοντος | |
ΕΤΕΠ | |||
Δουλγέρη Ευαγγελία | 2310-791372 | Τεχνολόγος Τροφίμων | |
Καπετάνου Άννα | 2310-013376 | Εργοδηγός Χημικός | |
Κατσικούδη Λαμπρινή | 2310-013359 | Τεχνολόγος Τροφίμων | |
Τζελεπίδης Δημήτριος | 2310-013300/013308 | Τεχνολόγος Τροφίμων | |
Τζιαμπάση Ευθυμία | 2310-013579 | Νοσηλευτική | |
Φαντίδου Ειρήνη | 2310-013928 | Τεχνολόγος Ιχθυολόγος | |
Φασούλας Θεόδωρος | 2310-013032 | Τεχνολόγος Ιχθυολόγος | |
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ | |||
Ξανθοπούλου Νίκη | 2310-013910 xantniki@admin.teithe.gr |
Προϊσταμένη Γραμματείας | |
Καμπούρης Αντώνιος | 2310-013908 | Διοικητικός Υπάλληλος |
Τοποθεσία – Εγκαταστάσεις
Στοιχεία επικοινωνίας
Ξανθοπούλου Νίκη, Προϊσταμένη Γραμματείας
Τηλ. : 2310 013910/013908/013369
Fax : 2310 791177
e-mail: info@food.ihu.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής
Γραμματεία Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
Τ.Θ. 141, Τ.Κ. 57 400 Σίνδος Θεσσαλονίκη