Σκοπός
Η Πολυτεχνική Σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αποτελεί έναν σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό πυλώνα, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και την παραγωγή καινοτόμου επιστημονικής γνώσης στους τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας.
Σκοπός της Σχολής είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής η οποία προάγει τη διδασκαλία, την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την κοινωνική προσφορά και τη διεθνοποίηση. Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και των συνεργειών μεταξύ των Τμημάτων της Σχολής.
Ιστορία
Η Πολυτεχνική Σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ιδρύθηκε με την με αριθμό 52117/Ζ1/13.05.2025 (ΦΕΚ Β΄2462 – διόρθωση σφάλματος στο ΦΕΚ Β΄2736) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)» η οποία στο άρθρο 1, παρ. 1 του ΦΕΚ τεύχους Β’ 2462/20/5/2025 αναφέρει ότι:
Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή, με έδρα τις Σέρρες στην οποία εντάσσονται τα ακόλουθα Τμήματα της, κατά τις διατάξεις της περ. δ) της παρ. 1. του άρθρου 2 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), Σχολής Μηχανικών του Ιδρύματος:
α) Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
β) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γ) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες.
δ) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες.
ε) Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ο σχεδιασμός για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ξεκίνησε το 2019, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων Τμημάτων, με στόχο την παροχή πενταετών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, σε συνέργεια και συμπληρωματικά με αντίστοιχα Τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Βασική επιδίωξη υπήρξε η ενίσχυση του ορθολογικού σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών τον Μάϊο του 2019 και ολοκληρώθηκε με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος τον Μάϊο του 2025.
Διατελέσαντες Κοσμήτορες Σχολής Μηχανικών
2019-2023 Αριστοτέλης Καζακόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
2023-2025 Δημήτριος Παπακώστας, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Διατελέσαντες Κοσμήτορες Πολυτεχνικής Σχολής
2025-σήμερα Δημήτριος Παπακώστας, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Όργανα της Σχολής
Τα όργανα της Σχολής, βάσει των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4957/2022 είναι:
Οι Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τα ακόλουθα όργανα:
α) Κοσμήτορα, β) Κοσμητεία.
Η Κοσμητεία αποτελείται από: α) τον Κοσμήτορα της Σχολής, β) τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής, γ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), εφόσον υπηρετούν στα Τμήματα της Σχολής μέλη των εν λόγω κατηγοριών προσωπικού, και δ) τους εκπροσώπους των φοιτητών των Τμημάτων της Σχολής σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των μελών της Κοσμητείας των περ. α) και β), οι οποίοι αναδεικνύονται μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών στις Συνελεύσεις των Τμημάτων με ελάχιστη εκπροσώπηση ενός (1) φοιτητή ανά κύκλο σπουδών, εφόσον τα Τμήματα της Σχολής οργανώνουν προγράμματα σπουδών και για τους τρεις κύκλους.
Τμήματα
Η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΙΠΑΕ συγκροτείται από τα παρακάτω Τμήματα:
- Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)
- Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη)
- Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη)
- Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες)
- Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες)
Σπουδές
Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών
Τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος προσφέρουν Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών πενταετούς διάρκειας, συνολικού φόρτου 300 πιστωτικών μονάδων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS). Τα προγράμματα αυτά συνδυάζουν ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο με εφαρμοσμένη τεχνογνωσία.
Ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις κατευθύνσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), εξασφαλίζοντας τη συνεχή ανανέωση των γνωστικών αντικειμένων και τη σύνδεση με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Παρέχουν στους αποφοίτους τους τη δυνατότητα απόκτησης εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ανάλογα με τον επιστημονικό προσανατολισμό κάθε Τμήματος.
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Τα Τμήματα της Σχολής υλοποιούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικεύσεων και σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Τα ΠΜΣ οργανώνονται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, εντός ή εκτός Ελλάδος.
Τα ΠΜΣ απονέμουν Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην αντίστοιχη επιστημονική περιοχή ή ειδίκευση. Η διαδικασία επιλογής φοιτητών, η διάρκεια φοίτησης, το πρόγραμμα σπουδών και οι λοιπές διαδικασίες λειτουργίας καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών κάθε ΠΜΣ. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου δεξιότητες, ενώ ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή τους σε ερευνητικές δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις.
Διδακτορικές Σπουδές
Η Πολυτεχνική Σχολή παρέχει, μέσω των Τμημάτων της, τη δυνατότητα εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής, που οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος. Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία των Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις των Κανονισμών Διδακτορικών Σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων.
Οι Διδακτορικές Σπουδές αποσκοπούν στην παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης και στην προώθηση της έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικά εργαστήρια, να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικά έργα και να επωφεληθούν από ανταποδοτικές υποτροφίες, αποτελώντας τη βασική κινητήρια δύναμη της επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας των Τμημάτων της Σχολής.
Έρευνα
Η επιστημονική έρευνα αποτελεί πρωτεύουσα δραστηριότητα των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Τα Τμήματα συμμετέχουν ενεργά σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, τα οποία χρηματοδοτούνται από φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
Η ερευνητική δραστηριότητα αναπτύσσεται στα θεσμοθετημένα εργαστήρια των Τμημάτων, με τη συμμετοχή μελών Δ.Ε.Π., μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Έμφαση δίνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα, στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην κοινωνία, στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, συνεργασίες, ημερίδες και διαγωνισμούς καινοτομίας, ενισχύεται η διάχυση της γνώσης και η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Επικοινωνία
Ταχυδρομική Διεύθυνση
∆ΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τέρμα Μαγνησίας
62124 Σέρρες
Προϊσταμένη Γραμματείας Σχολής
e-mail: info@eng.ihu.gr
Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής
Δημήτριος Παπακώστας, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Tηλ. επικοινωνίας: 23210-49120