Πρύτανης ΔΙ.ΠΑ.Ε.: Ιδιαίτερα σημαντική η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο Μνήμης

O Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Καθηγητής κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, κατά τη σημερινή του ομιλία στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, επεσήμανε πως «Ποτέ στην ταραγμένη ιστορία της ανθρωπότητας, δεν είχε δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με σκοπό:  Τη μαζική δολοφονία ανθρώπων με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μιλούμε για τον σχεδιασμό και τα όσα εφαρμόστηκαν από τους Ναζί και τους κατά τόπους συνεργάτες τους, για την περιθωριοποίηση των Εβραίων, και την  μαζική και απάνθρωπη εξόντωσή τους».

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε επίσης ότι «Στην Ελλάδα, με καθυστέρηση, θεσπίσαμε ημέρες μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, όμως, ο βαθμός κατανόησης της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς για το τι πραγματικά συνέβη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, δεν είναι ικανοποιητικός. Και εδώ είναι πιστεύω το σημαντικό. Θα πρέπει να γίνει γνωστό εμφατικά ότι για κάθε πράξη μίσους και μισαλλοδοξίας, εκείνη την τραγική περίοδο, υπήρχαν αντίστοιχες πράξεις καλοσύνης αλλά και απαράμιλλης γενναιότητας. Το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να μείνει ως ιστορικό γεγονός στην τραγική ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θα πρέπει να διδάσκει διαχρονικά».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπογράμμισε πως η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς και η μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο Μνήμης, «είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες, ως απάντηση της Θεσσαλονίκης, στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Όπου θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς και διδαχής για το ποιο είναι το έσχατο σημείο που μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος, τυφλωμένος από το ρατσισμό. Διότι η ιστορία του Ολοκαυτώματος δεν αφορά μόνο Εβραίους ή μόνο Γερμανούς. Αφορά ανθρώπους. Αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δυστυχώς στις ημέρες μας, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται. Αυτή είναι η  σκληρή πραγματικότητα. Μπορεί έξι εκατομμύρια Εβραίοι να εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα λόγω του αντισημιτισμού, όμως ο αντισημιτισμός δεν έσβησε μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι εικόνες της αδικαιολόγητης θηριωδίας που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων μας υπενθυμίζουν τη σημασία της διατήρησης των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Αντίδοτο σε όλα αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι να τιμούμε, να θυμόμαστε, να διδάσκουμε, να καλλιεργούμε την ιστορική συνείδηση.  «Το Πανεπιστήμιο, πρέπει και οφείλει να αποτελεί έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης λόγου και σκέψης, ανάπτυξης και καλλιέργεια του πνεύματος. Αποτελεί μία κοιτίδα πολιτισμού, κουλτούρας, αριστείας. Η γνώση αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της εκπαίδευσης, ως θεμέλιο για την ατομική ευημερία και κοινωνική ευημερία. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές ως ελάχιστο φόρος τιμής προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος των αντανακλαστικών της κοινωνίας. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη είναι ο πιο βαρύς κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα βίας και εξανδραποδισμού. Επιθυμούμε όπως η διοργάνωση των εκδηλώσεων της ημέρας αυτής να αποτελέσουν έναν φάρο γνώσης για να πούμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος, ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εθελοντικά και με χαρά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, συμπράττοντας στη διαμόρφωση κουλτούρας συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού, «ένα γεγονός που δείχνει την ελπίδα».

Τον Πρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Σταμάτη Αγγελόπουλο, συνόδευσε ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καθ. κ. Κωνσταντίνος Διαμαντάρας.