Eκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 81 ετών από την ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπιρκενάου

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 81 ετών από την ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπιρκενάου

«Το Ολοκαύτωμα των εβραίων της Θεσσαλονίκης, των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής. Ο μόνος τρόπος να αναμετρηθούμε μαζί του είναι να αποδεχτούμε ότι θα είναι πάντα κομμάτι αυτού που είμαστε ως Θεσσαλονικείς, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες», σημείωσε ο Καθηγητής και Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 81 ετών από την μαύρη εκείνη ημέρα της ιστορίας της ιστορίας, όταν αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 και πλέον Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στην Πορεία Μνήμης και στις εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν για την συμπλήρωση 81 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. «Μας υπενθυμίζουν ότι το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη είναι ο πιο βαρύς κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα βίας και εξανδραποδισμού. Επιθυμούμε όπως η διοργάνωση των εκδηλώσεων της ημέρας αυτής να αποτελέσουν έναν φάρο γνώσης για να πούμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές ως ελάχιστο φόρος τιμής προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος των αντανακλαστικών της κοινωνίας», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, συμπράττοντας στη διαμόρφωση κουλτούρας συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού. Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, στις 11:30, με τη συμμετοχή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη, από την πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.