Γενικές πληροφορίες

Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (ΔΣΕ-Κιλκίς) ανήκει στη Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και έχει έδρα το Κιλκίς. Με την ίδρυση και λειτουργία του, για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, για το γνωστικό αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας & Τεχνολογίας Ενδυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς του εταίρους σε πανελλαδική κλίμακα (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος-ΣΕΠΕΕ, Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας-ΕΟΓ) καθώς και με σημαντικούς διεθνείς εταίρους (Euratex, IFF).
Από το 2006, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθορίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 97 ΦΕΚ 98/τΑ/16-5-2006, άρθρο 1.
Τον Απρίλιο του 2014 υπολογίστηκε από τα στοιχεία μητρώου των αποφοίτων ότι το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 60%.
Στο πλαίσιο της αποστολής του το Τμήμα :
• Παρέχει ακαδημαϊκές γνώσεις και δεξιότητες σε επίπεδο προπτυχιακό, στον τομέα του δημιουργικού σχεδιασμού στην Ένδυση, κατά το πρότυπο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού επιπέδου.
• Συνεργάζεται με τις παραγωγικές μονάδες της Αγοράς Ένδυσης και φορείς που σχετίζονται με το γνωστικό του αντικείμενο.
• Χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.
• Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα και τις ενσωματώνει με δυναμικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία & την Έρευνα.
• Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των φοιτητών και την συνεχή επαφή τους με τους χώρους της τέχνης και της τεχνολογίας.
• Συμβάλει μέσω του προγράμματος σπουδών του και της Έρευνας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
• Συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.
• Έχει επιτύχει την προσέλκυση φοιτητών από το βαλκανικό και διεθνή χώρο και προσβλέπει, μελλοντικά, στην παροχή εκπαίδευσης και σε ξένη γλώσσα (Αγγλική)

Πρωταρχικοί στόχοι του Τμήματος είναι:
• να παράγει αποφοίτους που θα μπορούν να αναπτύξουν την τέχνη, να βασιστούν στην επιστήμη, να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά νέες τεχνολογίες, για να σχεδιάσουν λειτουργικά και καινοτομικά προϊόντα Ένδυσης με προστιθέμενη αισθητική, τεχνολογική ή οικολογική αξία.
• να παρέχει στους φοιτητές του ανταγωνιστικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη στον κλάδο της Ένδυσης τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας, αλλά και σε ακαδημαϊκό πλαίσιο.
• να προάγει την Έρευνα σε σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με τον Σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων Κ/Υ & Ένδυσης, καθώς και την Αισθητική τους.
• να διατηρεί και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου σε ό, τι αφορά το Ένδυμα, το Ύφασμα και τις τεχνικές τους, όπως αυτά αναπτύσσονται μέσα από τοπικές παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνία.
• να συνεισφέρει αισθητικά στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό παραδοσιακών διαδικασιών Σχεδιασμού και κατασκευής Ενδύματος, με τη χρήση της Τεχνολογίας και στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων.
• να συνεισφέρει σε μία σύγχρονη στάση και φιλοσοφία σε ό, τι αφορά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Ενδύματος, ως προϊόν αειφορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Προσωπικό

Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Μόνιμο προσωπικό

Ονοματεπώνυμο Βαθμίδα Εξειδίκευση/Ερευνητική περιοχή Email
Σαββίδης Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Μηχανολόγος-Χημικός Κλωστοϋφαντουργός-Βαφική-Φυσική & Χημεία Χρωμάτων gsavvid@teicm.gr
Βενετία Κουτσού Καθηγήτρια Εφαρμογών Ενδυματολόγος-Σχεδιάστρια Μόδας. Σχεδιασμός, Σημειολογία του Ενδύματος, Πρόγνωση Μόδας. venetia@teicm.gr
Παπαχρήστου Ευριδίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Μηχανικός-Τεχνολόγος Ένδυσης-συστήματα CAD- 3D εικονικό πρωτότυπο evridik_p@yahoo.com
Στόϊκου Ελευθερία Επίκουρη Καθηγήτρια Εικαστικά-Ζωγραφική-Πολυμέσα elstoikou@yahoo.gr

Έκτακτο προσωπικό – Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι

Ονοματεπώνυμο Βαθμίδα Εξειδίκευση/Ερευνητική περιοχή Email
Βαλαριστός Αντώνιος Επιστημονικός συνεργάτης Μαθηματικός. Στατιστική-Επιχειρησιακή έρευνα-Δυναμικά Συστήματα antonisv@hotmail.com
Δημητρακοπούλου Ελιάνα Εργαστηριακός Συνεργάτης Τεχνολογία Ένδυσης- Τεχνολογία Γούνας elianaris@hotmail.com
Ζαρκογιάννη Μαρία Επιστημονικός συνεργάτης Χημικός. Χημεία & Τεχνολογία χρωμάτων-Υφάνσιμες ίνες Zarkogia28@yahoo.gr
Καραγιάννης Ιωάννης Επιστημονικός συνεργάτης Πληροφοριακά Συστήματα giankara@gmail.com
Καρυπίδης Μιχαήλ Επιστημονικός συνεργάτης Χημικός κλωστοϋφαντουργός-Τεχνολογία Υφασμάτων mkarypidis@hotmail.com
Κοντάρα Αικατερίνη Εργαστηριακός Συνεργάτης Τεχνολογία Ένδυσης- Σχεδιασμός-Πολυμέσα akontara@gmail.com
Μορτάκη Σαπφώ Επιστημονικός συνεργάτης Ιστορία Τέχνης msapfo@hotmail.com
Παναγιωταλίδη Αφροδίτη Εργαστηριακός Συνεργάτης Μάρκετινγκ & Διαχείριση Τεχνολογίας ΚΥ. Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων Ένδυσης aphroditepan@gmail.com
Σταλίκα Αμαλία Εργαστηριακός Συνεργάτης Τεχνολογία Ένδυσης-σχεδιασμός προτύπων Ενδύματος, ραφή. stalika_a@yahoo.gr
Στεργίου Άννα Εργαστηριακός Συνεργάτης Μηχανικός Σχεδίασης-Τεχνολόγος Ένδυσης- CAD a.stergiou92@gmail.com

Μόνιμο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΡΔΙΠ)

Ονοματεπώνυμο Βαθμίδα Εξειδίκευση/Ερευνητική περιοχή Email
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΡΔΙΠ)
Ασλανίδης Παναγιώτης Τεχνολογία ΚΥ, με ειδίκευση στην κατασκευή Ενδυμάτων-τεχνολογία ραφής-στρώση/κοπή. paaslanidis@teicm.gr

 

Τοποθεσία-Εγκαταστάσεις

Το Τμήμα στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του από το Δεκέμβριο του 2017.
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από το κτίριο Διοίκησης(Κ1), το κτίριο Εκπαίδευσης(Κ2) και το κτίριο Εστίασης(Κ3) με συνολικό εμβαδόν 5.600 m² σε οικόπεδο 60.000 m².
Στο ισόγειο του κτιρίου της Διοίκησης λειτουργεί η Βιβλιοθήκη του Τμήματος και δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.
Στο τμήμα λειτουργούν τα παρακάτω εργαστήρια εξοπλισμένα με εξειδικευμένα εργαστήρια και όργανα μετρήσεων.
 Εργαστήριο Κλωστοϋφαντουργίας & Ελέγχου ποιότητας.
 Εργαστήριο Φυσικής & Χημείας Χρωμάτων.
 Σχεδιαστήριο
 Εργαστήριο Τεχνολογίας Προτύπων Ενδύματος.
 Εργαστήριο Σχεδιασμού με Η/Υ – CAD
 Εργαστήριο Τεχνολογίας Ραφής
 Εργαστήριο Στρώσης/Κοπής
Επίσης υπάρχει το Ατελιέ του τμήματος, εξοπλισμένο με μηχανές ραφής και πάγκους εργασίας, με υφασματολόγιο και αποθήκη υλικών, για την εκπόνηση των επιμέρους εργασιών των φοιτητών.

Στοιχεία επικοινωνίας

Επικοινωνία
Διεύθυνση Τμήματος
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού
Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης
3 χιλ. Κιλκίς-Μεταλλικού, 61100 ΚΙΛΚΙΣ
Γραμματεία Τμήματος
Τηλ.: 2341029876
Fax: 2341029866
Email: ste@teicm.gr

Ιστοσελίδα τμήματος

Το τμήμα διαθέτει δική του ιστοσελίδα με αναλυτικές πληροφορίες.