Γενικές πληροφορίες
Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στις Βιο-ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία ασθενών προσφέρεται από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Βιοιατρικών επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη-Σίνδος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Το Δ.Π.Μ.Σ. διεξάγεται στην Ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. «Βιο−Ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία Ασθενειών» είναι η μεταπτυχιακή διδασκαλία, η έρευνα και η κατάρτιση και εξειδίκευση νέου επιστημονικού δυναμικού στις Βιοϊατρικές και Μοριακές Επιστήμες και τις εφαρμογές τους στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών με την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης εργαστηριακής και κλινικής έρευνας.
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δ.Π.Θ. και του ΔΙ.ΠΑ.Ε., διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνολογιών, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών του οικείου Τμήματος.
Σκοπός επίσης του Δ.Π.Μ.Σ. είναι να δώσει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εικόνα των εφαρμογών των βιο-ιατρικών και μοριακών επιστημών και διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισής τους με την αγορά εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τρεις κύκλους μαθημάτων και εκπαίδευσης με ομοιογενή και ισοβαρή κατανομή του εκπαιδευτικού περιεχομένου τους: α) Κύκλο θεωρητικών μαθημάτων και σεμιναρίων, β) Κύκλο πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης και γ) Εκπαίδευση στην ερευνητική σκέψη και πρακτική στον τομέα της ανάπτυξης και εφαρμογής ποικίλων Βιο-Ιατρικών και μοριακών τεχνικών. Τέλος, υψίστης σημασίας είναι η απόκτηση κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων, με απώτερο στόχο την ικανότητα επιτυχούς εκπόνησης μιας υψηλού επιπέδου διδακτορικής διατριβής.
Ακολουθούν τα ΦΕΚ του Δ.Π.Μ.Σ.:

Αιτήσεις έως: 15 Νοεμβρίου 2020 – 15 Φεβρουαρίου 2021
Τόπος διεξαγωγής: Κτίρια και εργαστήρια: Α) Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ – Πανεπιστημιούπολη – Αλεξ/πολη, Β) Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Σίνδος, Θεσ/νίκη
Διάρκεια/Τρόπος φοίτησης:
Τέσσερα (4) εξάμηνα (2 έτη)
Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνική και αγγλική
Προαπαιτούμενα φοίτησης:
Πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Κτηνιατρικής, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Γεωπονίας, Γεωλογίας, Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Μηχανικών, Πολυτεχνικών Σχολών, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης, Πληροφορικής, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Διατροφολογίας, Αισθητικής-Κοσμητολογίας και άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ και Στρατιωτικών Σχολών συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι ή άλλων Ανωτάτων Σχολών, μετά από απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής (ΕΔΕ) αρκεί η διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία τους που θα εκπονηθεί στο ανωτέρω Δ.Π.Μ.Σ. να έχει απόλυτη συνάφεια με το πτυχίο τους. Η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τους αποφοίτους Τμημάτων με μικρότερη συνάφεια γνωστικού αντικειμένου, μετά από απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής. Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Δ.Π.Μ.Σ.
Επίπεδο αγγλικής γλώσσας: –
Δίδακτρα: 4.000€ (συνολικά)
Διαδικασία υποβολής αίτησης:
Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί από αρχές Οκτωβρίου 2020


Σε ποιους απευθύνεται
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Κτηνιατρικής, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Γεωπονίας, Γεωλογίας, Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Μηχανικών, Πολυτεχνικών Σχολών, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης, Πληροφορικής, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Διατροφολογίας, Αισθητικής-Κοσμητολογίας και άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ και Στρατιωτικών Σχολών συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι ή άλλων Ανωτάτων Σχολών, μετά από απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής (ΕΔΕ) αρκεί η διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία τους που θα εκπονηθεί στο ανωτέρω Δ.Π.Μ.Σ. να έχει απόλυτη συνάφεια με το πτυχίο τους. Η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τους αποφοίτους Τμημάτων με μικρότερη συνάφεια γνωστικού αντικειμένου, μετά από απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής. Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Δ.Π.Μ.Σ.
Πρόγραμμα σπουδών
Η χρονική διάρκεια του Δ.Π.Μ.Σ. είναι τέσσερα (4) εξάμηνα (2 έτη – 120 ECTS). Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει ενιαίο Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Βιο-Ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία Ασθενειών» χωρίς εξειδικεύσεις.
Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα τα οποία κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών (Α΄και Β’) (από 30 ECTS αντίστοιχα), που όλα είναι υποχρεωτικά. Κατά το Γ΄ εξάμηνο σπουδών διενεργείται η πρακτική άσκηση (30 ECTS), ενώ κατά το τέταρτο (Δ΄) εξάμηνο των σπουδών απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση και εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της οποίας οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) ορίζονται σε 30. Το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι διδακτικές ώρες, η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος (εκτός της ελληνικής μπορεί να είναι και η αγγλική) καθώς και οι πιστωτικές μονάδες του κάθε μαθήματος και της Μ.Δ.Ε. καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3374/2005.
Περιγραφή και ανάλυση ύλης μαθημάτων
Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ: ΒΙΟ-ΪΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Στο μάθημα Α1 Μοριακή Βιολογία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και πολύπλοκων εννοιών της Μοριακής Βιολογίας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων μοριακών βιολογικών τεχνολογιών και εφαρμογών (PCR, real-time PCR, μοριακή ανάλυση, NGS κ.ά.).
Στο μάθημα Α2 Κλινική και Μοριακή Γενετική γίνεται εισαγωγή και ανάλυση βασικών αλλά πολύπλοκων εννοιών και τεχνολογιών της Κλινικής και Μοριακής Γενετικής. Αναλύονται επίσης οι εξελίξεις από την Κλασική έως τη Μοριακή Γενετική και οι εφαρμογές τους. Γίνεται επίσης εισαγωγή στην Κλινική Γενετική, στα σύνδρομα και τις ασθένειες.
Στο μάθημα Α3 Κλινική και Μοριακή Κυτταρολογία γίνεται εισαγωγή και ανάλυση βασικών και πολύπλοκων τεχνολογιών της Κλινικής, της Κλασικής και της Μοριακής Κυτταρολογίας. Αναλύονται επίσης οι εξελίξεις από την Κλασική έως τη Μοριακή και Κλινική Κυτταρολογία και οι εφαρμογές τους.
Στο μάθημα Α4 Κλινική και Μοριακή Βιοχημεία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Μοριακής και Κλινικής Βιοχημείας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλινικών κι μοριακών βιοχημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Στο μάθημα Α5 Μοριακή Κυτταρογενετική γίνεται εισαγωγή και ανάλυση βασικών και σύγχρονων τεχνολογιών της Κλασικής και της Μοριακής Κυτταρογενετικής, όπως η μελέτη μεσοφασικών πυρήνων και μεταφασικών χρωματοσωμάτων. Αναλύονται επίσης οι εξελίξεις από την Κλασική έως τη Μοριακή Κυτταρογενετική και οι εφαρμογές τους (πχ FISH, CGH, mFISH, DNA chip technology κ.ά.).
Στο μάθημα Α6 Κλινική Χημεία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Κλινικής Χημείας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλινικών κι μοριακών βιοχημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Στο μάθημα Α7 Μοριακή και Κλινική Φαρμακολογία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Μοριακής και Κλινικής Φαρμακολογίας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλινικών κι μοριακών φαρμακολογικών τεχνολογιών και εφαρμογών, μελέτη της δράσης και αλληλεπίδρασης φαρμάκων κα φαρμακολογικών παραγόντων στους οργανισμούς.
Στο μάθημα Α8 Κλινική και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Κλινικής, της κλασικής και της εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλινικών και μοριακών τεχνολογιών και εφαρμογών στη φυσιολογία των κυττάρων, των ιστών και του οργανισμού γενικότερα.
Στο μάθημα Α9 Γενετική μικροβίων, παρασίτων και μυκήτων – Αντιμικροβιακή θεραπεία γίνεται εισαγωγή στις έννοιες των μικροοργανισμών και της διάκρισής τους, αναλύονται οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των μικροβίων, παρασίτων και μυκήτων και της γενετικής και βιολογίας τους. Επίσης αναλύονται και εφαρμόζονται τεχνολογίες και τρόποι θεραπείας και αντιμετώπισής τους.
Στο μάθημα Α10 Μοριακή και κλινική ιολογία γίνεται εισαγωγή στις έννοιες των ακυτταρικών μορφών ζωής, των ιών, της διάκρισής τους, αναλύονται οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των ιών και της γενετικής και βιολογίας τους. Επίσης αναλύονται και εφαρμόζονται τεχνολογίες και τρόποι θεραπείας και αντιμετώπισής τους.
Στο μάθημα Α11 Γονιδιωματική και Πρωτεωμική στην προγνωστική Ιατρική γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών της Γονιδιωματικής και Πρωτεωμικής αλλά και εφαρμογή μοντέρνων τεχνολογιών και εφαρμογών των ανωτέρω εξειδικευμένων επιστημών κυρίως στον Τομέα της Κλινικής πρόγνωσης των ασθενειών και συνδρόμων.
Στο μάθημα Α12 Βιοτεχνολογία και εφαρμογές της γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών της Βιοτεχνολογίας, των ειδικοτήτων αλλά και ποικίλων βιοτεχνολογικών εφαρμογών τους (πχ νανοβιοτεχνολογιών) στην Ιατρική και τις εξειδικευμένες επιστήμες.
Στο μάθημα Α13 Βιοστατιστική – Βιοπληροφορική γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών της Βιοστατιστικής και Βιοπληροφορικής, των σύγχρονων και εξειδικευμένων τεχνικών τους αλλά και ποικίλων εφαρμογών και μεθόδων τους στην Ιατρική και τις Βιο-ιατρικές επιστήμες γενικότερα.
Στο μάθημα Α14 Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας – Υγιεινή υδάτων, αέρα, εδάφους – Μηχανισμοί μεταλλαξιγένεσης – καρκινογένεσης γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία. Αναλύονται οι έννοιες της υγιεινής των υδάτων, αέρα και εδάφους, οι μεθοδολογίες και οι τεχνικές ανάλυσης όλων των ανωτέρω, αλλά εξηγούνται και αναλύονται οι κατηγορίες και τα είδη, αλλά και οι μηχανισμοί και οι τρόποι αντιμετώπισης των μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ουσιών του περιβάλλοντος.
Στο μάθημα Α15 Πρόγραμμα μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων. Είσοδος στην αγορά εργασίας – Εργασιακές σχέσεις γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών του μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου για αδιάφορα νοσήματα και για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων. Αναλύονται και δίδονται οδηγίες και κανόνες για την είσοδο στην αγορά εργασίας και διερευνώνται οι εργασιακές σχέσεις στη σύγχρονη κοινωνία.
Β΄ΕΞΑΜΗΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στο μάθημα Β1 Βιο-Ιατρικές εφαρμογές στην υγεία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων βιο-ιατρικών εφαρμογών, των κατηγοριών τους και της σημασίας του στην υγεία.
Στο μάθημα Β2 Μοριακή προ- και μετα-γεννητική διάγνωση ασθενειών – Συμμετρίες και Μοριακή Θερμοδυναμική βιομορίων γίνεται εισαγωγή και ανάλυση βασικών αλλά πολύπλοκων εννοιών και τεχνολογιών των μοριακών επιστημών στη διάγνωση και πρόγνωση προγεννητικά αλλά και μεταγεννητικά. Αναλύονται επίσης οι Συμμετρίες και η Μοριακή Θερμοδυναμική βιομορίων.
Στο μάθημα Β3 Κυτταρο- και Ιστο-καλλιέργειες – Θρεπτικά υλικά γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων μεθόδων και εφαρμογών των κυτταροκαλλιεργειών και ιστοκαλλιεργειών. Αναλύονται η σημασία και εφαρμογή αλλά και οι ιδιότητες θρεπτικών υλικών.
Στο μάθημα Β4 Βιοτεχνολογία – DNA – Διαγονιδιακά ζώα γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών της Βιοτεχνολογίας του DNA και της σημασίας και ελέγχου της βιοτεχνολογίας των διαγονιδιακών ζώων και φυτών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από τη χρήση τους.
Στο μάθημα Β5 Βιοηθική στην ιατρική – Κλωνοποίηση κ.ά. γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων εννοιών της βιοηθικής στην Ιατρική, εξηγούνται οι εφαρμογές και έννοιες της κλωνοποίησης και της σημασίας τους στις Βιοιατρικές Επιστήμες γενικότερα.
Στο μάθημα Β6 Γονιδιακή θεραπεία και οι βιο-ιατρικές εφαρμογές της γίνεται ανάλυση των βασικών και σύγχρονων εννοιών και εφαρμογών της γονιδιακής θεραπείας και της σημασίας της, αλλά και του ελέγχου της στις Βιο-Ιατρικές Επιστήμες.
Στο μάθημα Β7 Ανοσοβιολογία – Ανοσογενετική και ασθένειες γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Ανοσοβιολογίας και της Ανοσογενετικής, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλασικών και μοριακών τεχνολογιών και εφαρμογών τους.
Στο μάθημα Β8 Ογκολογία – Αντικαρκινική θεραπεία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων εννοιών της Ογκολογίας αλλά και ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλασικών και μοριακών τεχνολογιών και εφαρμογών της αντικαρκινικής θεραπείας.
Στο μάθημα Β9 Διαγνωστική ανοσοϊστοχημεία γίνεται ανάλυση βασικών αλλά και σύγχρονων πολύπλοκων μεθοδολογιών και εφαρμογών της ανοσοϊστοχημείας, ανάλυση και εφαρμογή μοντέρνων κλασικών και μοριακών διαγνωστικών ανοσοϊσοχημικών τεχνολογιών και εφαρμογών τους.
Στο μάθημα Β10 Ανατομική – Ιστολογία γίνεται εισαγωγή στις έννοιες της ανατομίας και ιστολογίας στις Βιο-Ιατρικές επιστήμες. Εξηγούνται βασικές τεχνικές και μέθοδοι των επιστημών αυτών.
Στο μάθημα Β11 Επιγενετική – Φαρμακογονιδιωματική γίνεται εισαγωγή στις έννοιες της Επιγενετικής και της Φαρμακογονιδιωματικής. Εξηγούνται βασικές τεχνικές και μέθοδοι των επιστημών αυτών και οι εφαρμογές τους στις Βιο-Ιατρικές επιστήμες.
Στο μάθημα Β12 Βιοιατρικές και Μοριακές Τεχνικές – Τεχνολογία συναφών οργάνων γίνεται εισαγωγή στις έννοιες των Βιοιατρικών και Μοριακών Τεχνικών και της Τεχνολογίας συναφών οργάνων. Εξηγούνται βασικές τεχνικές και μέθοδοι και γίνονται εφαρμογές χρήσης σύγχρονων επιστημονικών συσκευών και αναλυτών.
Στο μάθημα Β13 Δημιουργία – χρήση ερευνητικής πατέντας – Ανάπτυξη δεξιοτήτων στις μοριακές επιστήμες γίνεται εισαγωγή στην έννοια της επιστημονικής πατέντας. Αναλύονται οι τρόποι και οι μέθοδοι δημιουργίας και χρήσης της πατέντας, αλλά παράλληλα γίνεται και προσπάθεια καθοδήγησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών στις Βιο-Ιατρικές επιστήμες.
Στο μάθημα Β14 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ερευνητικού πρωτοκόλλου – Ανίχνευση διεθνούς βιβλιογραφίας – Συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών γίνεται επεξήγηση και ανάλυση του τρόπου σχεδιασμού και ανάπτυξης ερευνητικών πρωτοκόλλων. Αναλύονται οι διαδικασίες και οι τρόποι ευκολότερης ανίχνευσης και καταλληλότερης εύρεσης διεθνούς βιβλιογραφίας και δίνονται οι βάσεις για την άρτια συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών.
Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Στο μάθημα Γ1 Πρακτική άσκηση και εκπαίδευση του γ΄ εξαμήνου σπουδών δίδεται έμφαση στις διαδικασίες ανάπτυξης-προσαρμογής στις διάφορες διαγνωστικές ανάγκες, στις τεχνικές και στη χρήση επιστημονικών οργάνων και συσκευών, στον ποιοτικό έλεγχο και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και στην εφαρμογή εργαστηριακών τεχνικών με τις οποίες θα ασχοληθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Δ΄ΕΞΑΜΗΝΟ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ
Στο μάθημα Δ1 θα γίνεται η Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής εργασίας (Μ.Δ.Ε.).
Το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι διδακτικές ώρες, η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος (εκτός της ελληνικής μπορεί να είναι και η αγγλική) καθώς και οι πιστωτικές μονάδες του κάθε μαθήματος και της Μ.Δ.Ε. καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3374/2005.
Ο τελικός βαθμός του Δ.Π.Μ.Σ. καθορίζεται από τους βαθμούς των μαθημάτων του Προγράμματος και τον βαθμό της μεταπτυχιακής εργασίας με τρόπο που καθορίζεται στον οικείο Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Π.Μ.Σ. Ο τελικός βαθμός πτυχίου (100%) θα υπολογίζεται σε ποσοστό κατά 60% των βαθμολογιών από τα 14 εξεταζόμενα μαθήματα-ενότητες (7 ενότητες του Α’ εξαμήνου σε ποσοστό 20% επί του συνολικού βαθμού πτυχίου, 6 ενότητες του Β’ εξαμήνου σε ποσοστό 20% και 3 ενότητες του Γ’ εξαμήνου πάλι σε ποσοστό 20% επί του συνολικού βαθμού πτυχίου) και επιπλέον κατά 40% επί του συνολικού βαθμού του πτυχίου που θα προέρχεται από το βαθμό της πτυχιακής εργασίας, όπου όμως θα προσμετράται και η όλη ερευνητική προσπάθεια του μεταπτυχιακού φοιτητή, η ύπαρξη ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο από την ΣΕ μετά από πρότασή της και έγκριση αυτής από την ΕΔΕ. Ο βαθμός του Δ.Μ.Σ. με ευθύνη της Γραμματείας καταχωρείται στον ατομικό φάκελο του/της φοιτητή/τριας.
Ο/Η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια υποχρεούται ατομικά να εκπονήσει και με επιτυχία να υποστηρίξει δημόσια τη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία το Δ΄ εξάμηνο σπουδών. Το θέμα της πρέπει να εντάσσεται στο αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. που έχει επιλέξει ο/η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια και να αξιοποιεί τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στα μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ. και σε συγκεκριμένες εφαρμογές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συμμετέχοντα τμήματα διαθέτουν την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή που καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Δ.Π.Μ.Σ. και συνίσταται στα εξής: α) αίθουσες διδασκαλίας, β) εργαστήρια, γ) βιβλιοθήκες, δ) επιστημονικός εξοπλισμός, ε) υπολογιστές και άλλα σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και στ) ιστοσελίδα «συνέργεια» για την ηλεκτρονική διαδραστική διδασκαλία. Οι επιπλέον εξειδικευμένες ανάγκες του προγράμματος θα καλυφθούν με προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού και διαμόρφωση επιπλέον χώρων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Προσωπικό
Τη διδασκαλία των μαθημάτων στα Δ.Π.Μ.Σ. αναλαμβάνουν:
α) Μέλη Δ.Ε.Π. των οικείων Τμημάτων του Δ.Π.Μ.Σ..
β) Μέλη της κατηγορίας Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των οικείων Τμημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, εκτός αν το αντικείμενο είναι εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για το οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
γ) Διδάσκοντες σύμφωνα με το π.δ. 407/80 των οικείων Τμημάτων του Δ.Π.Μ.Σ.
δ) Ομότιμοι Καθηγητές και Αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ των οικείων Τμημάτων.
Σύνολο διδασκόντων: άνω των 70 καθηγητών και διδακτόρων.
Gallery
Δίδακτρα
Το κόστος φοίτησης στο ΔΠΜΣ στις Βιο-ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία ασθενών ανέρχεται στα 4.000€. Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε πενήντα (50) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες.
Ενδεικτικοί τομείς απασχόλησης αποφοίτων
Οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα μπορούν ενδεικτικά να απασχοληθούν στους εξής τομείς:
Εργαστήρια και Κλινικές Πανεπιστημίων, Ιδιωτικών Ιατρείων – Επιχειρήσεων Κλάδων Υγείας, Νοσοκομεών και άλλων Υπηρεσιών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Εκπόνηση διδ. διατριβών σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικτικά κέντρα κλπ
Προκήρυξη υποβολής αιτήσεων – Διαδικασία υποβολής αίτησης
Η Προκήρυξη για το ακαδ. έτος 2020-2021 θα δημοσιευθεί από αρχές Οκτωβρίου 2020. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 15 Νοεμβρίου 2020 – 15 Φεβρουαρίου 2021. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχές Μαρτίου 2021.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν:
Αίτηση συμμετοχής
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, ενδεικτικά, δύναται να περιλαμβάνουν:
Α] Γενικό βαθμό Πτυχίου/Διπλώματος.
Β] Αναλυτική Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το Δ.Π.Μ.Σ.
Γ] Επίδοση στη Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών.
Δ] Επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας, ως απαραίτητη προϋπόθεση, σε επίπεδο που ορίζεται από την ΕΔΕ.
Ε] Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003, β) Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (π.δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
Στ] Γνώση δεύτερης ή και άλλης ξένης γλώσσας.
Ζ] Σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.,
Η] Δύο συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή εργοδότες κ.λπ.
Θ} Συνέντευξη από αρμόδια Επιτροπή.
Ι] Δημοσιεύσεις και συγγραφική δραστηριότητα.
ΙΑ] Ο τρόπος αξιολόγησης (μοριοδότηση) των ανωτέρω κριτηρίων ανήκει στην αρμοδιότητα της Ε.Δ.Ε.
Τοποθεσία-Εγκαταστάσεις
Το ΔΠΜΣ στις Βιο-ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία ασθενών διεξάγεται στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στο Τμήμα Βιοιατρικών επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη-Σίνδος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Στοιχεία επικοινωνίας
Ταχυδρομική διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη – Δραγάνα, Αλεξανδρούπολη 68100
ΤΗΛ: 25510-30544/30522
Στοιχεία επικοινωνίας Γραμματείας:
Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ
Πανεπιστημιούπολη -Δραγάνα
Αλεξανδρούπολη 68100
Τηλ. 2551030921
Γραμματεία Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών ΔIΠΑΕ
Πανεπιστημιούπολη – Σίνδος
Ν. Θεσσαλονίκης
Τηλ. 2310013512
Ιστοσελίδα τμήματος
Προσωρινά διατίθεται η ιστοσελίδα πριν από την ένταξη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.