Υλοποίηση Σχεδίου Προγράμματος SETOFF ERASMUS+ KA220 από το Τμήμα Χημείας, του ΔΙΠΑΕ

Το  Τμήμα Χημείας που διαλειτουργεί με το Θεσμοθετημένο εργαστήριο υποδομών μεγάλης κλίμακας «Ήφαιστος» με τον Τομέα Ερευνών σε θέματα Διακινδύνευσης, Κίνδυνων, Κρίσεων και Ασφάλειας, το οποίο ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε και το μεταπτυχιακό «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας» βρίσκονται στην πρωτοπορία των θεμάτων σχετικά με την Διαχείριση και Αντιμετώπιση των Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Με επικεφαλής ερευνητή και συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Μιχάλη Χάλαρη, Υποστράτηγο Π.Σ. (ε.α) υλοποιείται το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SETOFF στο πλαίσιο του Eramsus+ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της  Βόρειας Μακεδονίας και την Ελλάδα.

Το έργο SETOFF (Πρόγραμμα Έξυπνης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης  και τοπικής αυτοδιοίκησης:  Μαθαίνω το θέμα της τρωτότητας ως τη μεγαλύτερη δύναμη και καινοτόμα εργαλεία μας για τη διαχείριση κινδύνων) στοχεύει στη βελτίωση της ετοιμότητας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία τόσο του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, όσο και του προσωπικού ασφάλειας και φύλαξης του ιδιωτικού τομέα, έναντι μελλοντικών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βασίζεται τόσο σε επιτυχώς δοκιμασμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο προσομοίωσης σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, όσο και σε ολοκληρωμένη ανάλυση αναγκών. Εδώ και 10 μήνες διεξάγονται ολοκληρωμένες αναλύσεις των αναγκών κατάρτισης σε όλες τις χώρες εταίρους, με στόχο να προσδιοριστεί το προφίλ των συμμετεχόντων (π.χ. εθελοντές, μόνιμο προσωπικό), οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις καθηκόντων (όλες οι φάσεις του Κύκλου Διαχείρισης Καταστροφών κ.λπ.), καθώς και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν και να προσδιορίσουμε έτσι  υψηλού επιπέδου στόχους κατάρτισης.

Στις  21 & 22 Νοέμβρη στο Δήμο Benaguasil της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε η 2η προγραμματισμένη διακρατική συνάντηση όπου συνέπεσε με την μόλις μία βδομάδας διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.  Δεδομένης της συγκυρίας υπήρξε η δυνατότητα  να ανταλλαγούν με τον κ. José Joaquín Segarra, δήμαρχο της πόλης επί 20 έτη, εποικοδομητικές απόψεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και για την κλιματική κρίση που είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και απαιτεί δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκομένους.

Το επιστημονικό δυναμικό το οποίο συγκροτεί τις τρείς ανωτέρω δομές με τη διεθνή εμπειρία και επιστημονική επάρκεια του, έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων σχετικών με θέματα Πολιτικής Προστασίας, στο σύνολο των Νομών και των Νήσων που απαρτίζουν την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ενδεικτικά:

  1. Εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών και εργαζομένων στους Δήμους της Περιφέρειας σε θέματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών με τη χρήση πιστοποιημένων συστημάτων ασύγχρονης και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e- learning) εάν απαιτηθεί.
  2. Εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια που να απευθύνονται σε ενήλικους κατοίκους των πόλεων και των γύρω αγροτικών και τουριστικών περιοχών
  3. Ορθή Σύνταξη Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Η επιστημονική ομάδα με καινοτόμα μεθοδολογία δύναται να συντάξει σύμφωνα με τις εγκυκλίους, τα πρότυπα υποδείγματα  και τα Γενικά Σχέδια της ΓΓΠΠ τα κατωτέρω σχέδια, εφόσον δεν έχουν συνταχθεί:
    • Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου, ΙΟΛΑΟΣ.
    • Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων του Δήμου, ΔΑΡΔΑΝΟΣ.
    • Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από Εκδήλωση Σεισμών του Δήμου,  ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ .
    • Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού του Δήμου,  ΒΟΡΕΑΣ
  1. Χαρτογράφηση των Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων  σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, Περιφερειακής Ενότητας.
  2. Αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών σχετική με την Έγκαιρης Ενημέρωση και Διαχείρισης κινδύνων