Άδειες Creative Commons για την υποβολή τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο

Οι άδειες Creative Commons αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο:

  • για τους χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν υλικό χωρίς να αμφιβάλουν για τα δικαιώματα που έχουν στη χρήση του.

Οι διαθέσιμες Creative Commons άδειες είναι οι ακόλουθες, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξετε μια για τη δημοσίευση της εργασίας σας:

1.

ccbyncsaΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργου χωρίς εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς και να  διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους.

2.

ccbyncndΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC BY-NC-ND)

Αυτή η άδεια είναι η πιο περιοριστική από τις 6 κύριες άδειες, επιτρέποντας στους άλλους να έχουν πρόσβαση στο έργο σας και να το μοιράζονται με άλλους εφόσον κάνουν αναφορά σε εσάς, ωστόσο δεν μπορούν να το αλλάξουν με κανένα τρόπο ούτε να το χρησιμοποιούν για εμπορική χρήση.

3.

ccbyΑναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να αναδιανέμουν, να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργου, ακόμη και με εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως τον δημιουργό του πρωτοτύπου. Είναι μια από τις πιο εξυπηρετικές άδειες που προσφέρονται. Συνιστάται για τη μεγιστοποίηση της διάχυσης και της χρήσης του αδειοδοτούμενου υλικού.

4.

ccbysaΑναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-SA)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους. Αυτή η άδεια συχνά παρομοιάζεται με τις ελεύθερες άδειες και τις άδειες λογισμικού ανοιχτού κώδικα «copyleft». Όλα τα νέα έργα που θα βασίζονται στο δικό σας θα έχουν τους όρους της αρχικής άδειας, επομένως στα παράγωγα θα επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται από τη Wikipedia και συνιστάται για τα είδη που επωφελούνται από την ενσωμάτωση περιεχομένου όπως γίνεται στη Wikipedia και σε παρόμοια αδειοδοτημένα έργα.

5.

ccbyncΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0  (CC-BY-NC)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, αλλά χωρίς εμπορική χρήση. Αν και τα νέα τους έργα πρέπει να σας αναγνωρίζουν και να παραμένουν μη-εμπορικά, δεν οφείλουν να τα αδειοδοτούν με τους ίδιους όρους.

6.

ccbyndΑναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND)

Αυτή η άδεια επιτρέπει την αναδιανομή, με εμπορική και μη εμπορική χρήση,  με την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και το έργο σας να παραμείνει αμετάβλητο στο σύνολό του

Χρήσιμες Πληροφορίες κατά την υποβολή της εργασίας σας στο Αποθετήριο

Πριν την αδειοδότηση

Προτού εφαρμόσετε μια άδεια Creative Common (CC) στην εργασία σας, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Οι άδειες δεν μπορούν να ανακληθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις εφαρμόσετε μια άδεια CC στην εργασία σας, οποιοσδήποτε τη βλέπει ακολουθεί τους κανόνες της για όσο διάστημα το υλικό προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, ακόμα κι αν αργότερα σταματήσετε να το διανέμετε.

Πρέπει να κατέχετε ή να ελέγχετε τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο σας. Μόνο ο κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων ή κάποιος με ρητή άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να εφαρμόσει άδεια CC σε έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Εάν δημιουργήσατε ένα έργο στο πλαίσιο της εργασίας σας, ενδέχεται να μην είστε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και επεξηγήσεις για τις άδειες Creative Commons μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://creativecommons.org/share-your-work/cclicenses/