Εκδηλώσεις – Δράσεις Τμήματος

  •   Το τμήμα Μαιευτικής διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα  με θέμα τον Μητρικό Θηλασμό που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με επιστημονικά υπεύθυνη την κα. Θεοδωρίδου Ανατολή, Λέκτορα του Τμήματος. Οι ομιλίες αφορούσαν τους φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας αλλά και το ευρύ κοινό ιδίως τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το πρόγραμμα.


  • Ημερίδα με θέμα: “Η Μαία & ο Μαιευτής στην Ευρώπη του 2022”.  Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου, με επιστημονικά υπεύθυνη την κα. Ταουσάνη Ελευθερία, Λέκτορα του Τμήματος. Το πρόγραμμα.                                                                          


  • Εκδήλωση του Τμήματος Μαιευτικής, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ για την Προωρότητα των Νεογνών “Χαρίκλεια (Χαράς) Βογιατζάκη”

Το Σάββατο  στις 17/12/2022 το Τμήμα Μαιευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, διοργάνωσε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση για την Προωρότητα των Νεογνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προώροτητας, με θέμα «Από την πρώτη στιγμή αγκαλιά, η δυναμική θεραπεία για τα Πρόωρα Νεογνά» στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Η  προσέλευση φοιτητών αλλά και συνεργατών του Τμήματος ήταν μεγάλη και ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει για την προσφορά των Μαιών στη φροντίδα των προώρων νεογνών στην Ελλάδα, να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και επαγγελματίες υγείας για τη σύγχρονη φροντίδα στην Προωρότητα των νεογνών,  να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση για την οικογένεια που βιώνει την προωρότητα, αλλά και το σεβασμό για τους επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν αυτό το υψηλό έργο.

Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Χ. Αηδονόπουλος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Μ. Ζαφράκας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, Π. Σκεπαστιανός, οι Καθηγητές του ΑΠΘ Α. Αθανασιάδης  και Χ. Τσακαλίδης, η Υπεύθυνη Τομέα Ν. Υ. του ΓΝ Παπαγεωργίου, κα Γ. Κυριακέλη. Οι Προϊστάμενες / Υπεύθυνες από το Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου και το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Ε. Σαράντη,  Ε. Βοζίκη, Β. Κοντακίδου, Γ. Μιχαλάκη, είχαμε την τιμή να συμμετέχουν στα προεδρεία.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε  στο έργο της Μαίας  “Χαρίκλειας (Χαράς) Βογιατζάκη”, το οποίο παρουσίασε η Λέκτορας Εφαρμογών, Μ. Μπουρουτζόγλου. Η κα Βογιατζάκη  συνέβαλε αποφασίστηκα στη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας των προώρων νεογνών. Εισηγήθηκε την ίδρυση του πρώτου τμήματος πρόωρων νεογνών, την οργάνωση των πρώτων μεταφορών (διακομιδών) των υψηλού κινδύνου νεογνών και την ίδρυση της πρώτης τράπεζας μητρικού γάλακτος στην Ελλάδα στο Μαιευτήριο “Μαρίκα Ηλιάδη”. Μάλιστα η πρωτιά για τις διακομιδές υψηλού κινδύνου νεογνών, οι οποίες πραγματοποιούνταν από εθελόντριες Μαίες του Μαιευτηρίου, αφορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο (1947).

Η  κα Λ. Βαβουράκη, εκπρόσωπος της “Ηλιτόμηνον” και του δικτύου για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Νεογνικής Φροντίδας «ΕFCNI», μετέφερε με διάλεξή της ως προσκεκλημένη ομιλήτρια πολύτιμες εικόνες για τις δράσεις και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούν την φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Επίσης οι υπεύθυνες Μαίες των δημόσιων Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος της Θεσσαλονίκης, κα Γ. Τσεμπελίκου από το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Α. Καραγκιόζη από το Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, ανέλυσαν τη διαδικασία δωρεάς γάλακτος.

Μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος, Α. Αντωνάκου, Α. Θεοδωρίδου, Ε. Δημητροπούλου, Ζ. Κούκου, αλλά και Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι Δ. Πιλτσούλη και Π. Μαυρίδης, ανέλυσαν με διαλέξεις τις προεκτάσεις της προωρότητας, την αξία του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα, τις προκλήσεις του περιβάλλοντος νοσηλείας και τις επιδράσεις που έχει στην ανάπτυξη του προώρου, τη  σημασία της θεραπείας δέρμα με δέρμα, τη λειτουργία της  ανοιχτής Μονάδας Νεογνών στους γονείς, την προετοιμασία των γονέων για το εξιτήριο των νεογνών.

Ακολούθησε επίδειξη της φροντίδας δέρμα με δέρμα σε νεογνά με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από ομάδα φοιτητών του Εργαστηρίου της Μαιευτικής Φροντίδας Νεογνού Υψηλού Κινδύνου. Βίντεο 1Βίντεο 2

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη  Σ. Χατζηδάκη, απόφοιτη του Τμήματος Μαιευτικής και Υψίφωνο,  η οποία με τη συνοδεία του μουσικού κ. Α. Ασπρίδη, τραγούδησε παραδοσιακό νανούρισμα, ενώ δυο  φοιτήτριες η  Μ. Μαλινόφσκαγια,  και Α. Λάμπρου  παρουσίασαν ποίημα και τραγούδι αντίστοιχα αφιερωμένο στα πρόωρα νεογνά και τους γονείς τους που έγραψαν και επιμελήθηκαν οι ίδιες.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Θ. Καλλία και ο γενικός συντονισμός έγινε από την Μπουρουτζόγλου Μαρία και την Κούκου Ζωή, μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μαιευτικής.

Τέλος το πρόγραμμα της εκδήλωσης κοινοποιήθηκε μέσω QR με αφορμή την πολιτική του Τμήματος και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημαρχιακού Μεγάρου, ευχαριστούμε όσους χαιρέτησαν και τίμησαν την εκδήλωση αυτή. Το πρόγραμμα.

 


  • Σεμινάριο Body Confident Mums

Παρακολούθηση του Σεμιναρίου του ερευνητικού προγράμματος Body Confident Mums στις 10/10/2022, από Φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής στο πλαίσιο του μαθήματος “Κοινοτική Μαιευτική Φροντίδα Θεωρία” στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου. Υπεύθυνη του μαθήματος η Λέκτορας Εφαρμογών κ. Καλλία Θωμαή., από το Τμήμα Μαιευτικής συμμετείχε και η Λέκτορας Εφαρμογών, κ. Μπουρουτζόγλου Μαρία.

 


  • Ασκήσεις για την κύηση στο νερό, στο μάθημα Ψυχοσωματική Ετοιμασία Γονέων

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής, ΣΕΥ, ΔΙΠΑΕ,  Αντωνάκου Αγγελική, πραγματοποίησε “εξόρμηση” στην πισίνα με Φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ, στο πλαίσιο του μαθήματος Ψυχοσωματική Ετοιμασία Γονέων, με σκοπό την εκπαίδευση τους σε προτεινόμενες ασκήσεις στο νερό κατά την κύηση. Η άσκηση στο νερό μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τις εγκύους που την επιλέγουν, όταν γίνεται με τις σωστές οδηγίες από τους κατάλληλους επαγγελματίες, όπως διαπίστωσαν και οι φοιτητές μας. Ευχαριστούμε θερμά την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κα Βλάχου για την πολύτιμη συμβολή της.


  • Εκδήλωση Μητρικού Θηλασμού ΣΕΜΜΘ την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με τη συμμετοχή Φοιτητών και Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Μαιευτικής ΣΕΥ, ΔΙΠΑΕ, την κα. Ταουσάνη Ελευθερία, Λέκτορας και την κα. Δημητροπούλου Ελένη, Λέκτορας Εφαρμογών.

 


  • Οι Φοιτητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ “Κατευθυντήριες Οδηγίες και Πραγματικότητα, Διλήμματα στην Εμβρυομητρική Ιατρική”. Στη φωτογραφία η Λέκτορας Εφαρμογών κα Καλλία Θωμαή με ομάδα Φοιτητών και τελειόφοιτων του Τμήματος.


Εκπαιδευτικό υλικό από Φοιτητές του Τμήματος

Βίντεο για την Ενδοοικογενειακή Βία κατά την Κύηση “Δώσε τέλος στη σιωπή σου – End your silence”.