Το Τμήμα Μαιευτικής σας Καλωσορίζει!

Το Τμήμα Μαιευτικής αποτελεί ακαδημαϊκή μονάδα της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος η οποία απαρτίζεται συνολικά από τα ακόλουθα Τμήματα:

  • Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη)
  • Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη)
  • Τμήμα Μαιευτικής (Θεσσαλονίκη)
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Θεσσαλονίκη)
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Παράρτημα του Τμήματος στο Διδυμότειχο)
  • Τμήμα Φυσικοθεραπείας (Θεσσαλονίκη)

Το Τμήμα ως Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 2019 και δέχεται φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Αποτελεί τη μετεξέλιξη του Τμήματος Μαιευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ) του πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

To Τμήμα Μαιευτικής έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται εντός της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης, η οποία βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στην περιοχή της Σίνδου. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης καλύπτουν έκταση 1.600 στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια κτιρίων 35.000 τ.μ. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ένα αγρόκτημα 900 στρεμμάτων και ένα κλειστό γυμναστήριο.

Στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης λειτουργεί κεντρική βιβλιοθήκη, εστιατόριο φοιτητών και φοιτητικές εστίες. Επιπρόσθετα, λειτουργεί Ιατρείο (απέναντι από το κτίριο της Διοίκησης) όπου μπορούν να προσέρχονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη παροχής   Α’ Βοηθειών και υγειονομικής φροντίδας, καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (7:30-15:30), ακόμη στο χώρο του Ιατρείου λειτουργεί εθελοντική αιμοδοσία η οποία πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και μπορούν να συμμετέχουν οι φοιτητές.

Για τις ανάγκες φοίτησης στο Τμήμα αξιοποιούνται οι αίθουσες και τα εργαστήρια του κτιρίου του Τμήματος Μαιευτικής, καθώς και σειρά από τα Αμφιθέατρα – Αίθουσες της Πανεπιστημιούπολης (Αλέξανδρος, Φίλιππος, Γεώργιος Οικονόμου, Ολυμπία, Αμφιθέατρο ΣΕΥ), ενώ για εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες του Τμήματος είναι διαθέσιμες  και ψηφιακές αίθουσες για αποκλειστική χρήση για το Τμήμα Μαιευτικής. Στο κτίριο του Τμήματος Μαιευτικής λειτουργεί και το αναγνωστήριο της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας – Κλινικής Άσκησης – προσφέρεται στις Πανεπιστημιακές Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές του Α.Π.Θ.  στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο και στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου, αλλά και σε Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η πρακτική άσκηση (Π.Α.) διεξάγεται σε όλες τις δημόσιες Μονάδες Υγείας που διαθέτουν Μαιευτήριο στην Ελλάδα  και θεσμοθετημένες θέσεις Π.Α., ενώ η Π.Α. μπορεί να διεξαχθεί μέσω του προγράμματος Erasmus+ και σε Μαιευτήρια της Ευρώπης.

Το όραμα του Τμήματος Μαιευτικής είναι να αποτελεί έναν σημαντικό πόλο ακαδημαϊκής ανάπτυξης των μελλοντικών στελεχών στο χώρο των υπηρεσιών Μαιευτικής Φροντίδας, αλλά και να προάγει και να υποστηρίζει ένα δυναμικό περιβάλλον έρευνας.

Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Μαιευτικής αναμένεται να αποκτήσουν ισχυρό και ανταγωνιστικό επιστημονικό υπόβαθρο σε ένα φάσμα αντικειμένων που σχετίζονται με γενικότερα πεδία όπως π.χ. τη διοίκηση μονάδων υγείας,  αλλά και ειδικότερα γνωστικά πεδία του Τμήματος, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και στρατηγικών εκπαίδευσης.  Επίσης  παρέχει σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες σε εξειδικευμένα αντικείμενα εμβάθυνσης, όπως η “Προηγμένη Μαιευτική Φροντίδα” και η “Μαιευτική Φροντίδα Ειδικών Πληθυσμών”, μαθήματα που έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα σπουδών.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος αναμένεται να αναπτύξουν προσήκουσες γνώσεις και δεξιότητες για την υιοθέτηση των βέλτιστων προσεγγίσεων στον τομέα της υγείας και της Μαιευτικής Επιστήμης(Midwifery Science) που θα τους επιτρέψει να καταστούν ικανοί να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή ως απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και στο  δημόσιο τομέα σε δομές υγείας και λοιπές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη Μαιευτική φροντίδα και τις υπηρεσίες υγείας για τη γυναίκα, την έγκυο, τη λεχωΐδα, το νεογνό, την οικογένεια και τον μητρικό θηλασμό.

Το Τμήμα Μαιευτικής διαθέτει σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, προσφέροντας εκτός από τα μαθήματα γενικού υποβάθρου και τα μαθήματα επιστημονικής περιοχής, μαθήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και μαθήματα εξειδίκευσης, σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο της άσκησης της Μαιευτικής Φροντίδας και τα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα.

Βίντεο Παρουσίασης του Τμήματος


Για γνωριμία στη Θεσσαλονίκη ακολουθείστε τους συνδέσμους:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης

https://thessaloniki.gr/episkeptis/

  • Σύνδεσμος Φοιτητών ESN

https://auth.esngreece.gr/life-thessaloniki