Lang: enLang: el

Περιγραφή

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας προσφέρεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Το πρόγραμμα παρέχει τεχνογνωσία στον τουρισμό με πρακτικό προσανατολισμό που σχετίζεται με θέματα διαχείρισης και στρατηγικής στον ταχέως εξελισσόμενο τουριστικό τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα παρέχει το ιδανικό μέρος για σπουδές Φιλοξενίας και Τουρισμού και πιο συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη, που έχει βρεθεί στο σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών πολιτισμών και θεωρείται φοιτητική μητρόπολη. Τα μαθήματα διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων προσφέρει:

  • Δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και να αναπτύξουν τις δεξιότητες για την απόκτηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό, διεθνές περιβάλλον, με έμφαση στη διαχείριση και οικονομική δραστηριότητα της τουριστικής βιομηχανίας καθώς και σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας που στοχεύουν στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και κριτική αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα και επίσης στην παροχή πρακτικού προσανατολισμού σχετικά με θέματα διαχείρισης και στρατηγικών στον ταχέως εξελισσόμενο τουριστικό τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για τον στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρήσεων και οργανισμών σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία και να τους διδάξει πώς να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων.
  • Ενίσχυση της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης των μαθητών μέσω της απόκτησης γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων σε κλάδους που σχετίζονται με τη διαχείριση του τουρισμού.

Tα βασικά μαθήματα στοχεύουν να θέσουν στέρεες αναλυτικές βάσεις σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη φιλοξενία και τον τουρισμό. Κατά την περίοδο των μαθημάτων επιλογής, οι φοιτητές ενθαρρύνονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να εξειδικεύονται σε πιο συγκεκριμένους τομείς, μέσα από τέσσερα μαθήματα. Η επιλογή μιας διατριβής ή ενός συμβουλευτικού έργου ολοκληρώνει το πρόγραμμα.

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία

Τουρισμός | μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο
Η τουριστική βιομηχανία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των περισσότερων χωρών. Ο τουρισμός δημιουργεί και συντηρεί θέσεις εργασίας, φέρνει νέες επιχειρήσεις και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής, που αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να αυξάνεται κατά 3,3% ετησίως την περίοδο μεταξύ 2010 και 2030.

Ελλάδα | το ιδανικό μέρος για σπουδές Φιλοξενίας και Τουρισμού
Σταθερά και παραδοσιακά αναγνωρισμένη ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής, η Ελλάδα παρέχει το ιδανικό μέρος για σπουδές Φιλοξενίας και Τουρισμού καθώς μπορείτε να βρείτε κάθε είδους τουριστική εγκατάσταση, μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες στον κόσμο και εντυπωσιακές οροσειρές. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ο ελληνικός τουρισμός συνεισφέρει 16,3% στο ΑΕΠ και αναμένεται να απασχολήσει σχεδόν 850.000 άτομα έως το 2024.

Θεσσαλονίκη | Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς με μεγάλη φοιτητική κοινότητα
Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Θεσσαλονίκη συνδυάζει μια φρέσκια, δυναμική προοπτική με μια κορυφαία διεθνή φήμη. Η Θεσσαλονίκη, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό της Ελλάδας, πληροί τις προϋποθέσεις ως φοιτητική και πολιτιστική μητρόπολη. Χτισμένη ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών πολιτισμών, αποτελώντας μια πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανάπτυξη και η ποικιλομορφία της τουριστικής βιομηχανίας έχει οδηγήσει εταιρείες και οργανισμούς να αναζητήσουν και να προσλάβουν εξειδικευμένους, δυναμικούς, ευέλικτους και διεθνούς προσανατολισμού διευθυντές σε επιχειρήσεις.

Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.)

Επανίδρυση
Κανονισμός

Με μια ματιά
Info icon

Ημερομηνία έναρξης: Νοέμβριος 2024

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31 Αυγούστου 2024 (αλλοδαποί υποψήφιοι)/30 Σεπτεμβρίου 2024 (έλληνες υποψήφιοι) ή έως ότου συμπληρωθούν οι θέσεις

Πανεπιστημιούπολη: Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια/ Τύπος: 2 χρόνια μερικής φοίτησης καθημερινές απογεύματα εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Συνεργασίες: Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ και προωθεί συνεργασίες στην τουριστική βιομηχανία και τη φιλοξενία

Γλώσσα διδασκαλίας: Αγγλικά

Προυποθέσεις εισαγωγής: Πτυχίο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο

Προϋποθέσεις γλώσσας: Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επάρκειας επιπέδου Γ1 ή πρόσφατα αποκτημένο IELTS (ακαδημαϊκό με 6.5 και πάνω) ή TOEFL (IBT, 95 και πάνω) ή TOEIC (745 και πάνω)

Τέλη φοίτησης: 3.900€ (συνολικά) Βραβεία Αριστείας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (δείτε την ενότητα “Δίδακτρα και οικονομικές προϋποθέσεις” για λεπτομέρειες)

Διαδικασία αίτησης: Οι οδηγίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα αίτησεων

Προκηρύξεις εισαγωγής: ΑΓΓΛ | ΕΛΛ

Arrow bottom
Arrow bottom reverse
Εντυπώσεις φοιτητών
talk bubble
Person Image
Dimitris Efthyvoulou
MSc in Hospitality and Tourism Management
-
I had the opportunity to extend my networking within the hospitality sector and explore possibilities for future cooperation.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Προϋποθέσεις πτυχίου:
Προπτυχιακός τίτλος σπουδών από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο

Γλωσσικές προαπαιτήσεις: IELTS (ακαδημαϊκό 6.5 και άνω), TOEFL (IBT, 95 και άνω) ή TOEIC (745 και άνω) ή αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου C1.

Περιγραφή μαθημάτων

Υποχρεωτικά μαθήματα

Τα υποχρεωτικά μαθήματα διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές αποκτούν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τις φιλοδοξίες της σταδιοδρομίας τους.

Πρώτο έτος

Διοίκηση Τουρισμού
Λειτουργικά Συστήματα Φιλοξενίας & Τουρισμού
Οικονομική Διαχείριση για την Τουριστική Ανάπτυξη
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών

Δεύτερο Έτος

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στον Τουρισμό
Κοινωνικά Δίκτυα και Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Τουρισμό
Τουρισμός Ειδικού Ενδιαφέροντος
Εργαλεία για Επιχειρησιακή Ανάλυση

Τα μαθήματα επιλογής

Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική και ενημερώνεται συνεχώς. Τα μαθήματα επιλογής μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος ανάλογα με το τρέχον ενδιαφέρον και τη ζήτηση των φοιτητών. Οι μαθητές επιλέγουν τέσσερα μαθήματα από την παρακάτω λίστα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τον τρέχοντα και μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό τους:

Ανάλυση Πολιτικής Τουρισμού
Χρηματοδότηση Έργων Τουριστικών Μονάδων
Ανάπτυξη Προϊόντων στον Τουρισμό
Τουρισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Διαχείριση Προορισμών και Εκδηλώσεων
Διοίκηση Προσέλκυσης Επισκεπτών
Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία
Διαχείριση έργου
Μεταφορές στον Τουρισμό
Τύπος και Ταξιδιωτικές Εμπορικές Σχέσεις
Μαθήματα Επιλογής από άλλα Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Η διατριβή ή συμβουλευτική εργασία

Μετά τα μαθήματα που διδάσκονται, οι μαθητές πραγματοποιούν μια ατομική εργασία για ένα θέμα που σχετίζεται με τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους. Το θέμα επιλέγεται από τον φοιτητή με τη συμβολή και τις συμβουλές ενός ακαδημαϊκού διδάσκοντα, που ενεργεί ως επιβλέποντας, συνεργαζόμενος στενά με τον φοιτητή. Η διατριβή είναι μια ατομική εργασία 10.000 λέξεων πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας, η οποία με την ολοκλήρωση υποβάλλεται για εξέταση και έγκριση από τριμελή επιτροπή υπό την εποπτεία του επιβλέποντος του φοιτητή.

Εναλλακτικά, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα συμβουλευτικό έργο. Ατομικά ή ομαδικά, οι μαθητές μελετούν ένα πραγματικό πρόβλημα μιας συνεργαζόμενης εταιρείας ή οργανισμού. Μετά την ανάλυση του προβλήματος, οι μαθητές προετοιμάζουν και παρουσιάζουν συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις σε μια αναφορά τουλάχιστον 7.000 λέξεων.

https://www.ihu.gr/ucips/geninfo/consulting-project

Σεμινάρια

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος διοργανώνει τακτικά εργαστήρια και επιχειρηματικά σεμινάρια. Μερικά από αυτά προσφέρονται αποκλειστικά στους φοιτητές και τους αποφοίτους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Σκοπός των σεμιναρίων είναι να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων, εισάγοντάς σας στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων και δείχνοντάς σας πώς οι έννοιες και οι τεχνικές που μαθαίνονται στην τάξη εφαρμόζονται και υλοποιούνται στο ελληνικό επιχειρηματικό πλαίσιο. Μετά από όλα, θα πάρετε μια καλύτερη γεύση από πολλούς τομείς της αγοράς.

Οδηγός Σπουδών

Λήψη

Δραστηριότητες

Ακαδημαϊκό προσωπικό

Κορίνα Κατσαλιάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκηση Λειτουργιών (Υπηρεσίες) / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας»

+30 2310807549

k.katsaliaki@ihu.edu.gr

Παναγιώτα Γκαλέτση Ακαδημαϊκή Υπότροφος (Δρ.) Διοίκηση-Λήψη Αποφάσεων / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος p.galetsi@ihu.edu.gr
Ιωάννης Κρουστάλλης Ακαδημαϊκός Υπότροφος (Δρ.)  Χρηματοοικονομικά / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ikroustallis@ihu.edu.gr
Ειρήνη Τσίχλα Ακαδημαϊκή Υπότροφος (Δρ.) Μάρκετινγκ / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος etsichla@ihu.edu.gr
Στέφανος Γιαννίκης Ακαδημαϊκός Υπότροφος (Δρ.)  Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος s.giannikis@ihu.edu.gr
Ευάγγελος

Χρήστου

Αναπληρωτής καθηγητής στο Τουριστικό Μάρκετινγκ / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος  echristou@ihu.gr
Αντώνιος

Γιαννόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής στο Μάρκετινγκ/ Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος agiannopoulos@ommt.ihu.gr
Σπύρος

Αβδημιώτης

Αναπληρωτής καθηγητής στο Τουριστικό Μάρκετινγκ / Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος rdoffice@gmail.com
Ιωάννης

Μαγνήσαλης

Εξωτερικός Συνεργάτης/ Υπεύθυνος Στρατηγικής και Σχεδιασμού Πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή imagnisalis@yahoo.gr

Χρονοδιάγραμμα

Η διάρκεια του ΠΜΣ «Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας» είναι 2 χρόνια μερικής φοίτησης (από Νοέμβριο έως Απρίλιο). Η διδασκαλία πραγματοποιείται κατά τις καθημερινές απογεύματα σε μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι υποχρεωτική. Υπάρχει όριο απουσιών (για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το Πρόγραμμα Σπουδών). Το πρόγραμμα ξεκινά κάθε Νοέμβριο.

Στρατηγικές συνεργασίες

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια που περιλαμβάνουν συνομιλίες από Διοικητικά Στελέχη γνωστών εταιρειών που σχετίζονται με θέματα διαχείρισης φιλοξενίας και τουρισμού. Επίσης, οι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε εκδρομές που περιλαμβάνουν συναντήσεις με Στελέχη ξενοδοχείων και μουσείων με συναρπαστικές ξεναγήσεις. Οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με εργοδότες για να συζητήσουν για την πρακτική άσκηση, καθώς και για ευκαιρίες πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Δίδακτρα και οικονομικές προϋποθέσεις

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα του προγράμματος για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας είναι 3.900 €. Το ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις για την πλήρη απασχόληση ή σε τέσσερις δόσεις για τη μερική απασχόληση στην αρχή κάθε εξαμήνου. Τα τέλη είναι επίσης επιλέξιμα για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ.

Καταθέσεις

Εάν έχετε γίνει δεκτός/ή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα χρειαστεί να καταβάλετε την προκαταβολή των 500 ευρώ για να εξασφαλίσετε τη θέση σας. Αυτό το ποσό θα υπολογίζεται στην πρώτη δόση των διδάκτρων σας. Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται μόλις ξεκινήσετε τις σπουδές σας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Πριν από αυτό, μπορεί να γίνει επιστροφή χρημάτων, αλλά θα διατηρηθεί ένα διοικητικό τέλος 20%. Η κατάθεση μπορεί να πληρωθεί με τραπεζικό έμβασμα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (επικοινωνήστε με την τράπεζά σας καθώς ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις διεκπεραίωσης).

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας – Βραβεία Αριστείας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025!

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας ανακοινώνει τα «βραβεία αριστείας» για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 παρέχοντας 25% έκπτωση στα δίδακτρα σε υποψήφιους που κατέχουν πτυχίο πανεπιστημίου 7,5/10 και άνω και 40% έκπτωση στα δίδακτρα στους υποψηφίους που αξιολογούνται στο κορυφαίο 5% των αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους της αποφοίτησής τους (απαιτούνται γραπτές αποδείξεις από το πτυχιούχο Πανεπιστήμιο). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο Προγράμματος στο (+30) 2310 807526.

Υποτροφίες

Η Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών προσφέρει πλήθος υποτροφιών, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των διδάκτρων. Αυτές οι υποτροφίες είναι ανταγωνιστικές.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ εδώ

Ανακοίνωση προγράμματος – Εισαγωγή φοιτητών

Ο επόμενος κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών «Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας» θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2024. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Αυγούστου 2024 (αλλοδαποί υποψήφιοι)/30 Σεπτεμβρίου 2024 (έλληνες υποψήφιοι) ή έως ότου καλυφθούν οι θέσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες στη σελίδα αιτήσεων.

Προκηρύξεις εισαγωγής: ΑΓΓΛ | ΕΛΛ

Ιδανική επαγγελματική πορεία

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για όσους στοχεύουν σε μια σταδιοδρομία στον τουρισμό ή συναφείς κλάδους. Το πρόγραμμα υποστηρίζει φοιτητές και επαγγελματίες που στοχεύουν να σταδιοδρομήσουν σε:

  • Τουριστική επιχείρηση
  • Κυβερνητικές υπηρεσίες
  • Μουσεία/Κέντρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Ταξιδιωτικά γραφεία
  • Διαχείριση Εκδηλώσεων
  • Ακίνητα

Το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου παρέχει στους φοιτητές πρόσβαση σε εστιασμένες εκδηλώσεις, σε πληροφορίες σταδιοδρομίας, πληροφορίες για κενές θέσεις, ημέρες καριέρας, ευκαιρίες Erasmus και πρακτική άσκηση.

Πολιτική Ποιότητας και Αξιολογήσεις

Πολιτική Ποιότητας

Εκθέσεις αξιολόγησης

Χρήσιμα Έγγραφα

Συνήγορος του φοιτητή

https://www.ihu.gr/synigoros-foititi

Κανονισμός Δεοντολογίας της Έρευνας

https://www.ihu.gr/modip/wp-content/uploads/sites/5/2022/12/Research_Ethics.pdf

Τοποθεσία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενίας πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θέρμη-Θεσσαλονίκη.

Επικοινωνία

Ταχυδρομική διεύθυνση:
Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών
14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τηλ: +30 2310 807 526/523/530

Email: infoshsse@ihu.edu.gr