ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΘΕΝ ΥΠΟ ΤΟΥ CEMES ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES) και το Διορθόδοξο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) “Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία” (MOET) διοργάνωσε την εβδομάδα από 6 έως 11 Απριλίου 2020 Διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα «Θρησκευτικές κοινότητες και Εκκλησία σε περιόδους πανδημίας». Μιας πανδημικής κρίσης που όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και με τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως, έθεσε υπό αμφισβήτηση επίσης και τον πυρήνα της ταυτότητας της Εκκλησίας.

Το σεμινάριο συγκέντρωσε επιστήμονες από όλο τον  κόσμο  (15 χώρες και από τις πέντε ηπείρους: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Συρία, Ουκρανία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Τουρκία, Γεωργία, Ελλάδα) προκειμένου να συσκεφτούν για την παρούσα πανδημία COVID-19 και τον τρόπο που επηρέασε τις Εκκλησίες.

Το σεμινάριο διεξήχθη από το προερχόμενο από το CEMES διδακτικό προσωπικό του MOET υπό τον διευθυντή του, Ομότ. Καθ. Πέτρο Βασιλειάδη, και με την συνδρομή του ΔΙΠΑΕ, που παρέσχε τις ηλεκτρονικές δυνατότητές του, ως ένα ανοιχτό forum για από κοινού προβληματισμό σχετικά με τις διάφορες πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής σε όλο τον κόσμο, και ανταλλαγής πληροφοριών και επιστημονικών απόψεων για το θέμα.

Πραγματοποιήθηκε σε 5 συνεδρίες, καλύπτοντας όλους τους τομείς της θεολογικής επιστήμης και όχι μόνο. Η Βιβλική και Λειτουργική συνεδρία ασχολήθηκε με το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου της Εκκλησίας και τις διάφορες χριστιανικές πρακτικές σχετικά με τη Θεία Ευχαριστία, καθώς και το Ευχαριστικό γεγονός σε περιπτώσεις φυσικής απόστασης.

Η Ιστορική συνεδρία κάλυψε τα δεδομένα και τις συνέπειες των μεγάλων πανδημιών, τόσο της αρχαιότητας όσο και της αρχέγονης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των διωγμών, τον Μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή.

Η Θεολογική και Εκκλησιολογική συνεδρία ασχολήθηκε με τους τρόπους βίωσης του μυστηρίου της Εκκλησίας, την Ευχαριστιακή και Βαπτιστική Θεολογία και την εμπειρία και τις πρακτικές σε περίοδο πανδημίας.

Η Οικουμενική και Διαθρησκευτική συνεδρία κάλυψε τις διάφορες στάσεις, ιστορικά και θεολογικά, άλλων εκκλησιών και θρησκειών, εστιάζοντας στην πορεία προς την ενότητα της ανθρωπότητας και την ορατή ενότητα της Εκκλησίας.

Η Ιεραποστολική και Ποιμαντική συνεδρία επικεντρώθηκε στο αίτημα μαρτυρίας που καταθέτει ο χριστιανικός κόσμος σε περιόδους επιδημίας/πανδημίας μ, αλλά και άλλων παρόμοιων κρίσεων.

Κατατέθηκαν σύντομες εισηγήσεις από όλο σχεδόν (17) το διδακτικό προσωπικό του MOET, διακεκριμένους θεολόγους επιστήμονες από το εξωτερικό (10) και άλλων επιστημονικών κλάδων (Ευάγγελος Βενιζέλος ΑΠΘ, Δημήτριος Σταματόπουλος, ΠΑΜΑΚ), τον επίσκοπο Lazar Puhalo, 7 ακαδημαϊκούς κληρικούς και ορισμένους νεότερους ερευνητές και μεταπτυχιακούς και διδάκτορες.

Όλες οι εισηγήσεις συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά την 6η και τελευταία ημέρα από τους 200+ συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

Σκοπός του σεμιναρίου, εκτός της παρουσίασης του επιπέδου των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρει το ΔΙΠΑΕ, και ειδικότερα του MOET, ήταν να χρησιμοποιήσει την παρούσα πανδημική κρίση ως μια σημαντική καταιγιστική ευκαιρία για μια εκ βάθρων αναγέννηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και πέραν αυτής. Το σεμινάριο εκτιμήθηκε ως θετικότατο εγχείρημα κατά την αξιολόγησή του από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την ευχή διεξαγωγής και παρόμοιων μηνιαίων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και την σύνταξη Ανοιχτής επιστολής προς τις Εκκλησίες.